ביופידבק ונוירופידבק

ביופידבק

ביופידבק היא שיטה לימודית טיפולית, לא פולשנית ולא תרופתית, המשלבת טכנולוגיית מחשבים לצד עקרונות רפואיים, ביולוגים ופסיכולוגים. 

הנחת העבודה של ביופידבק הינה כי רגשות, מחשבות, ותגובות גופניות משפיעות על הגוף ובחזרה. מפתחי השיטה טענו כי המוח האנושי מסוגל להרגיע את הגוף כתגובת נגד למחשבות, רגשות ותגובות פיזיות.

משמעות המילה ביופידבק היא משוב (פידבק) של הגוף (ביו), והוא פועל על עקרון לימדה באמצעות משוב ביולוגי. מדובר בשיטת טיפול שפותחה בשנות ה-40 של המאה הקודמת בשביל להעניק מענה לא תרופתי לאנשים בריאים שעוברים משברים בחיים או חווים מתח זמני או מתמיד, וכתוצאה מכך שסובלים מתופעות פיזיולוגיות. גם אנשים החולים במחלות שונות, לאו דווקא נפשיות, יכולים להיעזר גם בשיטת טיפול זו על מנת לשלוט במצבים גופניים מסוימים.

 

ההנחה הבסיסית של שיטה זו היא האמונה כי מחשבות, רגשות וזיכרונות משפיעים על המצב הפיזי של הגוף כתוצאה מכך שהאדם חווה מצב לחץ או מתח. זה מצביע על קשר עמוק בין הגוף לנפש כאשר הגוף שולח לנו אותות המעידים על איום, המוח קולט את האותות ומגיב בהתאם. אבל מה קורה במקרים  שזה פועל במצבי שווא וגורם למצבי לחץ או מתח שגויים. 

מוד זה נחשב לאחראי הישיר למגוון קשיים רגשיים ובראשם לחץ, מתח וחרדה והחרמה בסימפטומים גופניים.

בהתאם לבסיס השקפת גישה זו, הטיפול באמצעות ביופידבק פותח כשיטה המבוססת על ההנחה כי הגברת השליטה בתפקודים גופנים יכולה לשפר באופן משמעותי את התפקוד הרגשי, הקוגניטיבי והגופני. ביופידבק פותח פתרון טכנולוגי שהוא לא פולשני ובעצם אמור להראות למטופל אזורי לחץ וללמד את המטופל טכניקות לשליטה באזורי ומצבי הלחץ.

אין צורך בהכנה מיוחדת לקראת הטיפול. במפגש הראשון ייעשה תיאום ציפיות עם המטפל וישנה אפשרות לדון במצבו הרפואי של המטופל. במהלך הטיפול יחוברו אלקטרודות וסנסורים במטרה לנטר את אזורי המתח בגופו של המטופל. מדדי הגוף הנבדקים מתורגמים ע”י תוכנה למידע ושינויים המופיעים במוניטור כמו צפצופים או הבזקי אור.

בעזרת מדדים אלו ילמד המטופל לשלוט בתגובות הגופניות שלו ע”י לימוד טכניקות מגוונות על מנת לשנות את המחשבות, רגשות ותגובות פיזיות. את כל השינויים החלים בגוף ניתן לראות ע”י מסך המחשב שיציג לכם אותם.

הטיפול משמש כמעין “מראה פנימית” ומציג למטופל את מצבו הנפשי-הגופני בזמן אמת. המטופל לומד את הפער בין מה שהוא מרגיש לבין מה שגופו משדר.  זהו כלי טיפולי שונה מטיפול שיחתי או הרפיה כללית. לאחר איתור של מקורות הפגיעה, המטופל מתחיל לתרגל טכניקות של מדיטציות, יוגה ותרגילי נשימה והרפיה על מנת לקבל שליטה על המצבים הפוגעים.

טיפול ביופידבק מאפשר למטופל ללמוד להשיג ויסות רגשי, איזון ושליטה בתפקודים אשר נחשבים כלא נשלטים כמו – קצב הנשימה, קצב פעימות הלב ועוד. הטיפול אינו כואב ולא מכיל תופעות לוואי.

למי מיועד הטיפול?

ביופידבק נותן מענה למגוון רחב של בעיות פיזיות ומתאים לכל הגילאים (מילדים ועד לבני הגיל השלישי). טיפול זה מתאים גם לאנשים המתפקדים בעבודה עם רמות לחץ גבוהות (כמו – אנשי הייטק, מורים, רופאים, אנשי הצלה ועוד) ולאנשים שמעוניינים לרכוש כלים ולהקל על ההתמודדות היומיומית שלהם.

להלן מצבי טיפול פוטנציאלים שביופידבק יכול לתרום:

  •       מתחים וחרדות
  •       הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות
  •       בעיות התנהגות
  •       הפרעות שינה
  •       עייפות
  •       יתר לחץ דם
  •       כאבי ראש ומיגרנות
  •       מחלות בדרכי הנשימה
  •       בעיות במערכת העיכול
  •       אי שקט ועצבנות
  •       אסתמה
  •       תופעות לוואי של כימותרפיה

נוירופידבק

ילדים מגיל 8 ומעלה יכולים להגיע לטפל בבעיות  כמו חרדות, הפרעות לימוד, הפרעות אכילה, הפרעות קשב וריכוז, חרדה ממבחנים ועוד.

משום ששיטה זו אינה פולשנית, היא עשויה להפחית את הצורך בטיפול תרופתי או להגביר פעילות חיובית של תרופות, והיא עשויה לתרום לרווחתם של המטופלים.

הקשר בין גוף ונפש נחקר לאורך שנים ע”י ניסיון להבין תהליכים ביולוגים לבין הרגשות, כלומר קשר בין הגלוי לנסתר. אחד הטיפולים שפותחו עקב כך הינו ביופידבק. אם המשך המחקר לאורך השנים נולד טיפול נוירופידבק כנגזרת טיפולית של ביופידבק.

 טיפול זה פותח ע”י פסיכיאטר גרמני בשם המס ברגר והתפרסם בשנות השישים של המאה ה-20.

נוירופידבק פירושו – נוירו – פעילות עצבית במוח המשפיעה על ההתנהגות, מחשבה ותחושה 

ופידבק – משוב שאדם מקבל במהלך ההליך הרפואי.

נוירופידבק היא שיטת טיפול המספקת משוב בנוגע לגלי המוח של האדם ומאפשרת לאדם לאמן את מוחו, זאת תוך שימוש בטכנולוגיה ממוחשבת מתקדמת. מטרתה היא ללמד את המטופל כיצד לעודד מחשבות או פעולות מסוימות כך שיביאו לתגובה הרצויה. לדוגמה, שיטת ביופידבק יכולה להיות שימושית כשרוצים ללמוד לשלוט בהתקפי ראש כרוניים – מיגרנה.

עקרונות גישת הטיפול של נוירופידבק

נוירופידבק פותחה כנגזרת טיפולית של ביופידבק. בניגוד לביופידבק, שבודקת את כל אזורי הגוף, נוירופידבק מתמקד בתהליכים נוירולוגים הקורים במוח במהלך מצבי לחץ, מתח או חרדה. הקשר בין לתהליכים פיזיולוגים לבין תהליכים פנימיים זהו הקונטקסט שעליו מבוססת שיטת הטיפול נוירופידבק.

טיפול זה הינו חדשני, לא מצריך התערבות פולשנית, מערב טכנולוגיה מתקדמת לצד גילויים חדשים של תהליכי גוף ונפש. טיפול זה פותח משתי אסכולות – מדעי המוח ופסיכיאטריה.

הטיפול יכול להוות תחלופה לחולים העמידים לתרופות או כאלה שאינם יכולים ליטול תרופות מסיבות שונות. תוצאות הבדיקה מתייחסות באופן אינדיבידואלי לכל מוח אשר נבדק, בניגוד לבדיקות בקרב נוירולוגים שמסתמכים על דברי המטופלים ובהתאם לכך ממליצים לו על תרופה.

השיטה מצריכה לימוד  בבתי הספר לרפואה או פסיכולוגיה. משמעות הדבר כי מטפלים צריכים להשקיע עוד זמן וכסף, לכן טיפול זה אינו נפוץ כל כך. גם למטופלים ומשפחותיהם נדרשת השקעה משום שמרבית חברות הביטוח לא מכסות את עלויות הטיפול הגבוהות יחסית.

קצת על טיפול בנוירופידבק

בתחילת הטיפול מוצמדים לראשו של המטופל חיישנים על מנת למדוד את גלי המוח. אותן אלקטרודות מעבירות את המידע למחשב, המעבד את הנתונים שנקלטו ועל פי התוצאות נקבעת תוכנית עבודה המתמקדת באזור מסוים במוח. במהלך הטיפול לומד המטופל לשנות את הפעילות המוחית שלו כתגובה להאזנה למוזיקה או התבוננות בתמונה המוצגת על המסך. כך מוחו של המטופל לומד איזו פעילות רצויה ואיזה לא.

אין צורך לעשות הכנות מראש לקראת הטיפול. נוירופידבק איננו מחייב בשינוי תרופתי או הפסקת טיפול אחר שאותו המטופל מקבל בשגרה. את תוצאות הטיפול לא רואים על ההתחלה, אלא לאורך התהליך. זהו טיפול ארוך טווח, שתוצאותיו מופיעות רק לאחר מספר מפגשים.

באילו מצבים רפואיים נוירופידבק עשוי לסייע?

  • הפרעות דיכאון וחרדה
  •  הפרעות קשב וריכוז
  •  הפרעות התנהגות
  •  הפרעות שינה
  •  מיגרנות
  •  אפילפסיה
  •  תסמונת טורט וטיקים
  •  אוטיזם
  •  פוסט טראומה
  •  תופעות הנובעות מאירועי מוחי
  •  ירידה קוגניטיבית מינימלית (MCI)

מצא/י מטפל ביופידבק ונוירופידבק >

מאמרים נוספים

ספרים מומלצים לCBT

כאשר ניגשים לחפש ספרים טיפוליים מעולם ה- cbt, חוברת  cbt, או ספר מומלץ על cbt, חשוב להבין לפני כן את הבסיס להתפתחותה של השיטה, מאחר

קרא עוד »