ACT

ACT

Acceptance and Commitment Therapy

תרפיית קבלה ומחויבות

גישה טיפולית המשתייכת “לגל החדש” או “הגל השלישי” של הטיפולים הקוגניטיביים התנהגותיים. הגישה משלבת מרכיבים של קשיבות (מיינדפולנס), ומתמקדת בחיזוק היכולת של האדם “לגמישות פסיכולוגית”.

מטרת המפגשים לקדם את האדם לעבר מטרותיו, דרך חיבור לערכים החשובים לו ולמהותו. השינוי מתרחש בעזרת עידוד לגמישות מחשבתית המאפשרת שינויים התנהגותיים.

טיפול בקבלה ובמחויבות מכיל מגוון רחב של טכניקות טיפוליות, מהן ניתן לבחור ולהתאים לכל מטופל באופן אינדיבידואלי.  הטכניקות, בין היתר מציעות פתרונות להתמודדות הקשורות בסבל, רגשות עזים ותכנים מחשבתיים מטרידים העולם מן התודעה.

בשנת 1982, פיתח סטיבן הייז, את תרפיית קבלה ומחוייבות (ACT) ולקראת סוף שנות ה-80 עוצבה למבנה המוכר כיום. חשוב לציין כי  הגישה עדיין נמצאת בשלבי התפתחות והעמקה. גישה זו מבוססת מחקר ועודנה נחקרת לגבי התאמתה ורמת האפקטיביות בתחלואה של בריאות הנפש.

לפי גישת ACT,  על מנת לעשות שינוי פסיכולוגי,  נדרשת קבלה ומחוייבות. קבלה- עלינו לאפשר לעצמנו לחוות את רגשותינו. להכיר כיצד הם גורמים לנו להתנהג. יש לעשות זאת דרך חמלה עצמית וקבלה של הרגע הנוכחי ללא שיפוט וביקורת.

ע”פ הגישה החלופה הברורה להימנעות מחוויה היא קבלה מודעת של אירועים פסיכולוגיים שליליים מבלי לנתחם. 

בשלב הראשוני, על מנת לייצר אווירה של קבלה, בייחוד כאשר ישנם תכנים שגורמים לפגיעה בתפקוד ומשפיעים על אורח חייו של המטופל.

כלומר, זהו לא תהליך של מחילה או הוצאת תכנים על מנת לשכוח אותם אלא קבלת המחשבות, הרגשות והתחושות הפנימיות המלוות אליהן.  מטרת התהליך בשלב זה היא החזרת השקט הנפשי.

מה היא נוקשות פסיכולוגית ואיך גישת ATC מסייעת עם נוקשות זו?

רצף אירועי החיים ורגשות שליליים כמו כעס, אכזבה, כישלון ,עשויים להוביל לתהליך של סבל פנימי. בני אדם נוטים לא להתמודד עם תכני המחשבות השליליות שלהם. הימנעות זו מובילה ליצירה וקיבוע של דפוסי התנהגות ומחשבה בלתי יעילים. 

כך בעצם נוצר מצב המכונה “נוקשות פסיכולוגית”. אחד הכלים של גישת ACT הוא “גמישות פסיכולוגית”. 

טכניקה זו מסייעת לפתח מנגנון חיבור לרגעי הווה העולים באדם בעזרת מודעות וקבלה.

אין נוסח של כללים ברורים או פרוטוקול מובנה לשלבי הטיפול בקבלה ומחויבות. זאת משום שהגישה מאפשרת מרחב תנועה מגוון. לכן גישה זו גם מאפשרת טיפולים ללא הגדרת זמן , כלומר, ניתן להגיע לטיפול קצר מועד או ארוך טווח. אורך זמן הטיפול נקבע לפי צרכיו של המטופל. 

יחד עם זאת, ישנה דרישה יחסית גמישה ומותאמת מחויבות והתמדה לתהליך מצד המטופל גם בזמנים טובים וגם בזמנים רעים. מאחורי עקרון המחויבות בטיפול עומדת המטרה לסגל למטופלים יכולות לפעול ולהגיב לפי סולם ערכים שבונים ביחד עם המטפל בהתאמה לאופיו, ערכיו וסדר העדיפויות של המטופל.

לשיטות הטיפול ACT ו-DBT יש הרבה קווי דימון משום שהן נגזרות טיפול מ-CBT. שתיהן מאמינות בעיקרון קבלה הינה תנאי שצריך להתקיים על מנת לבצע שינוי.

מטפלי ACT נדרשים להיות בקשיבות גבוהה, ולהבין כי  מי שיכול להיות גם בעמדת דומה למטופל משום שגם הם בני אנוש החווים רגשות חיוביים ושליליים בהתאם לחוויות חייהם.

הגישה בעצם יוצרת תפיסה של שותפות בין המטפל למטופל בתהליך הטיפולי ולא יחסים לא זהים בין שני הצדדים.

ACT נמצאת מאוד יעילה במספר בעיות נפשיות:

  •       הפרעות אכילה.
  •       טיפול בנפגעי/ות התעללות מינית.
  •       טיפול בהתמכרויות.
  •       טיפול בחרדה.
  •       טיפול בהפרעת OCD.
  •       טיפול במצבי רוח משתנים ודיכאון.
  •       מחקרים נוספים העלו כי שיטה זו טובה להתמודדות עם מצבים רפואיים כגון כאבים כרוניים.

מצא/י מטפל ACT >

מאמרים נוספים

ספרים מומלצים לCBT

כאשר ניגשים לחפש ספרים טיפוליים מעולם ה- cbt, חוברת  cbt, או ספר מומלץ על cbt, חשוב להבין לפני כן את הבסיס להתפתחותה של השיטה, מאחר

קרא עוד »