Mindfulness – Based Cognitive Therapy
מתמקדת בתשומת לב מדויקת וערה לרגעי ההווה, תוך למידה ושינוי שיפוטיות כלפי עצמנו. מיינדפולנס מאפשרת מסע התבוננות פנימי מתוך עמדה של סקרנות וקבלה וכך גם נוצרת שינוי במפגש של העצמי אל מול העולם שמסביבו.
התרגול מלמד את המטופל להתקרקע להווה, להבין מה מטריד אותו ולעבור מסע ההתבוננות פנימי המאפשר תרגול וביסוס השיטה.
לצד תרגולי המדיטציות, ישנו שילוב של טכניקות מעולם הטיפול של CBT. טכניקות אלו נטמעות אט אט במטופל תודות לתרגול לחוד ולצד כל מיני מדיטציות שמיינדפולנס מציעה.
גישת MBCT פותחה ע”י שלושה פסיכולוגיים קליניים מהבחירים בתחומם – פרופ’ זינדל, פרופ’ מארק ווילאמס ופרופ’ ג’ון טיזדייל בסוף שנות ה-90. שיטה זו בתחילה נבנתה כשיטת טיפול מניעתית עבור מתמודדים עם אפיזודות חוזרות ונשנות של דיכאון וקיבלה אסמכתאות לאורך השנים על יעילותה מדעיות בתחום בריאות הנפש, והחלה להיות מקובלת לטיפולים בהפרעות אחרות.
מה כוללת תוכנית הטיפול?
מטרת הטיפול הוא לנסות לאפשר מפגש פנימי מחודש ושונה עם דפוסי חשיבה, מצבים רגשיים המובילים להפרעות במצב הרוח ולמצבי חרדה בפרט.
הטיפול יכול להיות מועבר באופן אישי או קבוצתי ומטרתו ללמד את המטופלים לתרגל מדיטציות מודרכות עם טכניקות לשינוי מחשבות שליליות. גישת הטיפול מורכבת מאימון של מדיטציות מיינדפולנס. מעבר לתרגול המדיטציות, המטופלים לומדים לזהות מחשבות שליליות או דפוסי התנהגות בלתי אדפטיבים, ע”י כלים מעולם של גישת הטיפול CBT.