תיאורית הטיפול TEAM CBT פותחה ע”י פרופ’ דייוויד ברנס שהיה תלמידו של אהרון בק, מייסד הטיפול הקוגניטיבי. גישה זו נמצאה יעילה מאוד בכ 30% וניכרת ירידה של סימפטומים כגון חרדה ודיכאון כבר בתחילת הטיפול. בנוסף נמצא כי ישנה הקלה של כ 80% כבר לאחר מספר מפגשי טיפול. הגישה יעילה בטיפול בדיכאון, חרדה, ערך עצמי ירוד, כפייתיות, טראומה, קשיים בינאישיים, דחיינות, התמכרויות ועוד.
המטרה המרכזית של טיפול זה הינה לייצר שינויים משמעותיים, עמוקים ודרמטיים. ההתקדמות ניכרת מפגישה לפגישה ע”י שימוש בכ 100 טכניקות המשתכללות עם התקדמות המחקרים.
טכניקות טיפול:
המתודה הטיפולית של TEAM CBT מורכבת ממספר עקרונות:
מדידה (TESTING)
זהו כלי מרכזי בסיסי שבלעדיו הטיפול לא יהיה יעיל. ישנו שאלון שבוחן את רמת הדיכאון, רצונות אובדנים, חרדה, כעס, ורגשות חיובים כלפי החיים וכלפי אחרים. המדידה נערכת לפי ואחרי כל פגישה, כך ניתן לנטר את מדד שינוי מצבי הרוח מפגישה לפגישה. בסוף כל פגישה ישנו שאלון המודד את איכות הפגישה. זהו כלי חשוב מאוד המסייע למטפל לבחון היכן הוא טוב והיכן הוא יכול להשתפר.
אמפתיה (EMPATHY)
האמפתיה הינה הכלי העיקרי לעבודה, היא זו הבונה את הקשר המיטבי עם המטופל. דרכה נוצר הקשר ומתהווה תחושת הביטחון בחדר הטיפולים ובכך מעוררת אצל המטופל ומייצרת אצלו מוטיבציה לשינוי ואף מלמדת אותו, להיות אמפתי במערכות יחסים אחרות וגם במערכת היחסים שלו עם עצמו.
בניית אג’נדה
כלי זה נבנה ע”י בדיקה כיצד הסימפטומים (מחשבות, הרגלים והתמכרויות) מגנים על המטופל, איך הוא מעוות את המציאות ועוד. המטפל יתמיד במציאת אג’נדות פרדוקסליות, על מנת להוביל את המטופל לרצות בשינוי המתאים עבורו.
פונקציות טיפוליות
פרופ’ דיוויד פיתח יותר מ-100 טכניקות על מנת לעזור למטופלים שחוו אי הצלחות בטיפולים אחרים.
הצלחת השלב הזה תלויה ביצירת אג’נדה כי כך ידע המטפל להתאים את הטכניקות שמתאימות לצרכיו של מטופליו.