DBT

CBT

Dialectical Behavioural Therapy

שיטת טיפול הכוללת בתוכה CBT , פסיכולוגיה בודהיסטית ואימון במיומנויות חיים. מטרת הטיפול הינה לשפר את איכות חייהם של אנשים הסובלים מבעיות רגשיות מורכבות.

DBT פותח בארה”ב על ידי פרופ’ מרשה ליהאן, פסיכולוגית קלינית, יעילותו מוכחת כבר מעל ל-26 שנה. טיפול זה קיבל חיזוק ליעילותו ע”י הוכחות אמפיריות במחקרים קליניים רבים.

פרופ’ לינהאן מציעה מודל טיפולי המבוסס על העקרונות הטיפוליים של CBT.

הגישה מסייעת בהשגת שליטה בהתנהגויות בלתי אדפטיביות, בניית מערכות יחסים יציבות והפחתת ההרס העצמי. כל אלו נלמדים להיות נשלטים על מגוון טכניקות וסטים שבמהלך הטיפול המטופל ילמד.

טיפול זה פותח עקב החוסר מענה של יעילות הטיפול על הפרעות אישיות. עניין זה נחקר רבות על ידי פסיכולוגים לאורך כל ההיסטוריה המקצועית.

לינהאן הציעה תיאוריה הרואה את הפרעות האישיות כתוצר של חוסר במענה על אחד מחמשת הצרכים הבסיסיים של האדם.

ההנחה הבסיסית של הטיפול הינה כי המטופל לא יודע לווסת את רגשותיו, לכן, כל ההתנהגויות, הרגשות והמחשבות עלולים להיות מפורשים לא נכון וכתוצאה מכך תתפתח סערה פנימית שתוביל לחוסר ויסות.

טיפול זה כולל מבנה של  ארבע מיומנויות משמעותיות. כל מיומנות כוללת בתוכה סל טכניקות וכלים כיצד להתמודד עם מספר לא מבוטל של התנהגויות, מחשבות, רגשות ועוד.

טיפול DBT נשען על “היררכיה” של מטרות, כאשר מעל כולן נמצאת המטרה הראשונה והיא הפחתה של התנהגויות מסכנות חיים.

ארבע המיומנויות בבסיסן באות ללמד את המטופל להכיר ברגשותיו, לבוא במגע איתם ולווסת אותם.

להלן ארבעת המיומנויות של טיפול DBT:

כישורי שימת לב בסיסיים
כישורים אלו נחשבים לבסיסים ומשמעותיים במיוחד. לאורך כל תכנית הטיפול כישורים אלו מודגשים.
בשלב הזה לומד המטופל להקדיש תשומת לב ולפתח מודעות עצמית לנעשה סביבו ורגשותיו מתוך עמדה יעילה ובלתי שיפוטית.

כישורי יעילות בין אישית
שלב זה ממוקד בלימוד טכניקות להתמודדות עם מצבים בין אישיים וזאת בגלל שהרבה מהמטופלים מתקשים להתמודד עם קונפליקטים ותסכולים המתעוררים במערכות יחסים. אותן אסטרטגיות כוללות אימון לאסרטיביות, יכולת לשאת תסכולים, טכניקות לבקשה וסירוב לאדם אחר וכן הלאה.

כישורי ויסות רגשי
בעלי הפרעת אישיות, בדגש על הפרעת אישיות גבולית, נוטים לחוות רגשות באופן סוער ובלתי יציב. זה משפיע על צורת ההתנהגות שלהם והיחסים שלהם בתוך מערכות יחסים.  בשלב הזה מאמנים את המטופל לזהות ולהבין את הסיבות לרגשות העזים, והוא לומד טכניקות שונות לפיתוח מערכת תגובות מותאמות לרגשות.

כישורי עמידות במצוקה
כאן המטופל מכיר בקיומם של מצבי מצוקה ואיך לשאת אותם. הטכניקות הנלמדות הן מותאמות למצבי משברים רגשיים וכואבים כהסחת דעת, הרגעה עצמית, שיפור התחושה וכן הלאה. חלק מהטכניקות שילמדו הן – שיטות הרפיה שונות, לקיחת קרח או גומיה.

DBT הוכחה מחקרית וגם ממשובים של מטופלים כיעילה בטיפול אנשים בעלי הפרעת אישיות גבולית, אך לא סותר שניתן להשתמש בטיפול בהפרעות אחרות.

להלן רשימת ההפרעות הנוספות:

  • התקפי חרדה
  • התקפי דיכאון
  • רגשות כגון – כעס, שעמום, ריקנות ובלבול.
  • בעיות חוזרות במערכות יחסים


מצבי התנהגות מסוכנים:

  • ניסיונות התאבדויות
  • פגיעה עצמית
  • שימוש לרעה בתרופות
  • הפרעות אכילה
  • התמכרות או שימוש מופרז בסמים או אלכוהול

מצא/י מטפל DBT >

מאמרים נוספים

ספרים מומלצים לCBT

כאשר ניגשים לחפש ספרים טיפוליים מעולם ה- cbt, חוברת  cbt, או ספר מומלץ על cbt, חשוב להבין לפני כן את הבסיס להתפתחותה של השיטה, מאחר

קרא עוד »